Alles staat in de grond

Ruim 20 omwonenden en andere parkgebruikers hebben gisteren hun park wat mooier en eetbaarder gemaakt.

Tegelijk willen de vrijwilligers, die delen van het park mede-beheren, de ecologie in het park versterken aan de hand van het ecologisch advies dat een aantal jaar terug in opdracht van de dienst ruimtelijke ordening door o.a. Martin Melchers werd geschreven.

 

Eerst hebben we een flinke sterappelboom in het bij-en-vlinderplantsoen geplaatst. Daarna zijn we naar het bospaadje gegaan.

In een park houden hoge bomen plotseling op, en dan begint het grasveld. Dat grasveld is in dit geval trouwens plat gelopen. In de natuur is er een natuurlijke overgang van hoge bomen naar lage bomen, dan hoge struiken, lage struiken en verolgens bloem en kruidlagen.

waar bos en veld, twee verschillende ecologiën, elkaar ontmoeten is het meest biodivers. In het jaar van de biodiversiteit zijn wij begonnen met het vergroten van die rand door de aanplant van bosbessen, appelbessen, wilde appels en peren, wilde kersen en pruimen, sleedoorn, rode en zwarte bessen en kruisbessen. In mei gaan wedaarnaast nog een laag met kruiden en wilde bloemen inzaaien.

Dit jaar zullen ze waarschijnlijk nog geen vrucht dragen maar volgend jaar komt er allerlei heerlijks aan. In de boskern, waar het donker is hebben we grondbedekkers zoals daslook, varens en vossebessen ingeplant. Ook zijn er onder de grote bomen een aantal hazelaars van verschillende groottes ingezet. Tegen de takkenwallen aan bramen en frambozen, en meer richting rand bosbessen.

Ten slotte hebben we in het plantsoen bij de rietfilter een mispel en een moerbei geplaatst.

Over Plantenruilcentrum Groen Gemaal

In het Sarphatipark zit het Groen Gemaal, een ecologisch ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Je kunt er ook terecht voor compost voor je geveltuin. Vanuit het gemaal is een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je lekker buiten werken en meehelpen in het park, neem contact met ons op. groengemaal@wijkcentrumdepijp.nl. Lijkt het je leuk om mee te komen helpen in het groen, neem dan contact op via bovenstaand mailadres.
Dit bericht werd geplaatst in medebeheer. Bookmark de permalink .

3 reacties op Alles staat in de grond

 1. Pingback: De Eetbare Bostuin – Occupy Amsterdam

 2. Pingback: De Eetbare Bostuin – WAARHEDEN

 3. BoMmetje zegt:

  Hoi,
  Ik wilde je even laten weten dat ik dit uiterst informatieve artikel heb gebruikt als bron voor mijn eigen artikel “Zelf eten verbouwen zonder tuin”, te vinden via de volgende link:
  https://4tbom.nl/zelf-eten-verbouwen-zonder-tuin/
  Ik heb natuurlijk ook een link naar jouw artikel onder mijn artikel geplaatst.

  Groetjes,
  BoMmetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s