Bomenwandeling

Bomenwandeling Sarphatipark april 2012

Bij het Groen Gemaal is een A3 af te halen met een bomenwandeling door het hele park.

Hieronder een korte versie uit 2012.

Er is een heleboel te zien en te vertellen over de bomen in het park. Dit is een kleine rondleiding rond het monument. We beginnen bij de zandbak.

kaartje

kaart met boomnummers

1 Mooi roze bloeiend: De Japanse sierkersen (Prunus serrulata ‘Kanzan’)

Deze kersebomen zie je door de hele stad heen aangeplant. Ze bloeien roze, zachtroze, of wit, er zijn veel verschillenprunus als klimboomde rassen bekend. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China, Korea en Japan. In Japan is de bloei van de kersen een deel van de cultuur. Als de bomen bloeien is het een nationale feestdag (hanami) en gaan de Japanners naar buiten om te picknicken onder de bomen.

http://blogs.rnw.nl/wereldnet/2009/04/05/japanners-vieren-hanami/

De bomen doen het dit jaar wat minder goed, ze hebben last van de slechte afwatering bij de zandbak.

2 Veel bomen ogen nog heel kaal, maar als je goed kijkt lopen ze al een beetje uit. Hier langs het hek van de zandbak staan een paar mooie grote ruwe berken (Betula pendula). Deze bloeien ook in dit seizoen, met groenige katjes, veel minder opvallend dan die roze kersen. Ze zijn goed te herkennen aan de wittige schors.

De berk is niet zo’n opvallende boom in het park, maar hij is wel belangrijk voor vogels. Maar ook bijen hebben baat bij berken. De bijen maken bijenbalsem (propolis) van de hars van knoppen van o.a. populieren en berken. De bijenbalsem heeft een antibiotische werking, dus beschermt de bijen tegen ziektes.

3 Paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum)

Deze bomen zijn heel belangrijk voor het park. Ze zijn helemaal rondom aangeplant langs het hek. De bloemen zijn prachtig, opvallende witte kaarsen, de bladen groot en handvormig. In de herfst zijn de vruchten een attractie voor kinderen, je kan er mannetjes van maken.

De paardenkastanjes hebben het moeilijk de laatste tijd: ze worden bedreigd door paardenkastanjemineermot, en door bloederziekte. Nieuwe ziektes. Vorig jaar is er een onverwacht omgevallen op een auto bij het hek, en sindsdien zijn er meerdere gekapt. Gelukkig worden ze ook weer bijgeplant. Hier bij de zandbak staan er meerdere, een mooie grote oude, in goede conditie. Maar ook een vers geplante boom.

4 In het bosje naast de zandbak staan meerdere bloeiende bomen. Niet zo opvallend als de roze kersen staan hier ook twee witbloeiende Vogelkersen (Prunus padus). Leuke witte trossen van bloemen, en later in het jaar kleine zwarte mini-kersjes, waar de vogels dankbaar van eten.

Gewone_plataan__Platanus_hybrida__London_planetree@img_2253bloem5 Verderop staan onze grote Platanen. Iedereen kent ze wel, want het is de stadsboom bij uitstek. Hier in het park hebben ze het goed, en worden extra groot en mooi. Het blad is nog niet uitgelopen, maar de trosjes vallen daardoor extra op. Als je goed kijkt zie je grote trossen, dit zijn de vruchten van het afgelopen jaar. Maar je ziet ook kleine roodachtige trosjes, dit zijn de bloemetjes van dit jaar.

 

6 Minder bekend zijn misschien de Japanse notenbomen (Ginkgo biloba). Deze beginnen net in blad te komen. De bladeren zijn heel makkelijk herkenbaar door hun aparte vorm. In Japan worden deze bomen bij tempels aangeplant en vereerd.

Gingko

http://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_notenboom

7 Helemaal nieuw aangeplant bij de oever: Davidia involucrata (Vaantjesboom). Een mooie grote naam voor wat nu nog een klein boompje is. Er komen straks bloemen aan met schutbladen die aan zakdoekjes doen denken, nog even geduld hebben, het zal nog wel even duren voor het zover is.

8 En daarnaast een van de meest aangetaste bomen van het park, maar o wat zijn ze sterk: de Elzen (Alnus glutinosa). Maakt katjes, en heel herkenbaar aan de propjes.

2 reacties op Bomenwandeling

  1. Annie Verduin-Gerretsen zegt:

    Hallo Groen Gemalen,
    Voor een hoorspel op een buitenlocatie, ben ik al een tijd bezig met een onderzoek naar mogelijke locaties. Het Heimanpad was eigenlijk een eerste bron van inspiratie voor het project.
    Is het mogelijk u persoonlijk te mailen? Dan kan ik nader toelichten wat mijn intentie is. Mogelijk kan ik dan ook een keer langskomen met een voorproef van de audio.
    Groetjes,
    Annie

Plaats een reactie