Rietfilter en Heemtuin

In de noord-oosthoek van het park ligt het zogeheten ‘liefdesbruggetje’ waarachter de zogenaamde ‘helofyten’-filter is aangelegd. Het bruggetje is een aantal jaar geleden op initiatief van buurtbewoners weer opgeknapt en in samenspraak met de huidige parkontwerper die voor de gemeente werkt is er een rietfilter aangelegd. Het is een natuurlijke filter die met zand, vulkanisch gesteente en rietbedden het parkwater dat bij het gemaal wordt weggepompt zuivert.

Daaromheen worden vooral heemplanten ingeplant en gezaaid, vanuit die heemtuin wordt de biodiversiteit in het park groter. De aanplant in die heemtuin bestaat dus voornamelijk uit inheemse planten, die vergen veel minder onderhoud en energie, zijn resistenter tegen onze plagen en klimaat en zorgen voor een natuurlijke biodiversiteit. Ook kan de heemtuin dienen voor het behoud en de vermeerdering van (zeldzame) inheemse plantjes, elk jaar kan er zaad en stekjes verzameld worden.

Het is de bedoeling dat het Helofytenfilter in 2015 een groot onderhoudsbeurt ondergaat. De sliblaag is te dik geworden en het vulkanisch gesteente verzadigd met slib. Afgelopen jaar is al een begin gemaakt met het snoeien rondom het filter. Meer lichtinval maakt de kans op diversiteit in beplanting groter.

 

 

 

Een reactie op Rietfilter en Heemtuin

  1. annaweb zegt:

    het park zag er prachtig uit. nu niet meer. veel mensen laten hun rotzooi achter.
    afvalbakken zijn er te weinig of te klein!
    de wind verspreid de rotzooi in het water.
    ook wist ik niet dat er gekampeert mag worden in het park!
    er slaapt een familie al meer dan 2 weken! de politie maakt ze wakker, daarna gaan ze vissen, en eieren rapen!

Plaats een reactie