Het Groen Gemaal

Het Groen Gemaal

Is een vrijwilligersproject van Wijkcentrum De Pijp en gevestigd in het oude gemaal bij de westelijke ingang, tegenover de kinderspeelplaats. Het vrijwilligersproject bestaat sinds 2001 en is sindsdien uitgegroeid van plantenruilplek tot een plek waar groen, duurzaamheid, diversiteit en hergebruik op de voorgrond staat. Buurtbewoners kunnen planten, stekken en zaden uit hun tuin of geveltuin komen kopen, ruilen of weggeven. Verder kunnen zij er  er terecht voor hulp of advies rondom (gevel)tuin en balkon. Zij helpen tenslotte mee om de straten van De Pijp mooier te maken.

De vrijwilligers zorgen ervoor het Gemaal elke middag ( di t/m vrij ) open te kunnen stellen voor buurtbewoners maar ook voor iedereen daarbuiten. Ouderen en mensen met een handicap in de Pijp kunnen een beroep doen op vrijwilligers bij onderhoud van hun tuin. Er zijn meerdere voorbeeld(gevel)tuinen aangelegd en zijn er diverse pallet-tuintjes opgehangen .Verder is er een varenhoek, maken we zelf compost en onze eigen potgrond, hebben we een wormencompostbak en worden er bijen gehouden. Sinds afgelopen winter is er een verticale tuin en inmiddels is er ook een watertuin aangelegd. Kortom er valt genoeg te zien om als inspiratie te dienen voor uw eigen (gevel)tuin.

Vrijwilligers van het GG onderhouden een drietal locaties in het park en verzorgen ook de plantsoenen rondom het gebouwtje. Zo is er een vlindertuin, is er een voedselbosje aangelegd en is onlangs het plantsoen naast het toilet opgeknapt.

Waarvoor kunt u bij het Groen Gemaal terecht?

 • Voor het brengen, ruilen en halen van planten, zaden en stekjes.
 • Voor hulp en advies bij beplanten en snoeien van geveltuinen.
 • Informatie over tuinieren en composteren.
 • Informatie over gierzwaluwen en mussen en het ophangen van nestkasten.
 • Informatie over vogel en/of bijenvriendelijke aanplant.
 • Informatie over ecologisch tuinieren.
 • Inspirerende praktijkvoorbeelden.
 • U kunt zich aanmelden als vrijwilliger voor het Groen Gemaal of als u wilt meehelpen bij het medebeheer van het Sarphatipark.

Openingstijden Groen Gemaal
Het Groen Gemaal is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijkt u voor actuele openingstijden altijd even op de beginpagina. Er kunnen mogelijk (tijdelijke) wijzigingen zijn.
Voor hulp en advies bij het (gevel)tuinonderhoud kan telefonisch en afspraak worden gemaakt op tel. (020)664 13 50. Als het antwoordapparaat aanstaat kunt u uw naam en telefoonnummer achterlaten en wordt u zo spoedig mogelijk terug gebeld. Of u kunt mailen naar
groengemaal@wijkcentrumdepijp.nl

Het Groen Gemaal bevindt zich in het Sarphatipark bij de ingang tegenover de 1e Jan van der Heijdenstraat.

Het Groen Gemaalproject is een activiteit van Wijkcentrum de pijp, Gerard Doustraat 133, 1073 VT Amsterdam, tel 400 45 03. Zie ook http://www.wijkcentrumdepijp.nl

 

4 reacties op Het Groen Gemaal

 1. dAAn zegt:

  Hallo lieve mensen van het Groen Gemaal!

  Gister was ik bij jullie komen kijken voor het eerst en was zoo blijf verrast met wat jullie doen en de informatie die ik kreeg. Super bedankt. Er werd mij toen ook verteld over seizoens groente en fruit dat besteld kan worden en elke twee weken veranderd van inhoud…. waar kan ik dat ook alweer bestellen? grote groet en tot snel
  dAAn

 2. sarphatipark zegt:

  Hi Daan,
  Ik denk dat het ging over de Versvoko, die om de twee weken een ophaaldag hebben. In onze Groene Ladder staat welke data dat zijn. Kijk daarvoor op http://www.wijkcentrumceintuur.nl/wijkcentrum-ceintuur/nieuws/actueel-en-algemeen/groene-ladder-juli-2011/
  De volgende is over een week:

  Zaterdag 16 juli 15.00-17.00 uur
  Versvoko de Pijp ophaaldag
  Wil je verse groenten eten van een boer uit je eigen omgeving? Een boer, die biologisch kweekt, en eerlijke en gezonde voeding produceert die niet eerst talloze kilometers heeft afgelegd voordat het op je bord terecht komt? Word dan lid van VersVoko de Pijp. Een VersVoko is een groep mensen die samen groenten, fruit en mogelijk andere voedselproducten uit de regio inkoopt. Dat is winst voor iedereen: de boer heeft meer inkomenszekerheid en meer direct contact met z’n afnemer, jij krijgt verse seizoensproducten, zonder pesticiden en bewaarmiddelen. Een eerlijk product voor een eerlijke prijs. Interesse in het eten van biologische groenten uit de buurt en buurtgenoten ontmoeten? Kom dan naar de eerst volgende ophaaldag in Wijkcentrum Ceintuur, Gerard Doustraat 133. Wanneer je, je ruim een week van te voren opgeeft via een mail naar depijp(at)transitiontowns.nl kun je op tijd bestellen om al direct op deze dag je verse groente op te halen. Op de ophaaldag overleggen we dan wat je kunt doen om je steentje bij te dragen.

 3. Pingback: STATUS VAN WOU 13TH JANUARY 2012. « Groenutopian's Blog

 4. Pingback: 21 april: VersVoko hapjesdag in het GroenGemaal « transition town: DE PIJP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s