De voorzetoevers

 

In het park zijn de verschillende vijvers ‘voorzet’-oevers aangelegd. De voorzetoevers vormen een gedeeltelijk verlandde, moerassige habitat voor allerlei vissen, vogels en plantjes.

Er groeit riet en lisdodde, en verschillende (half)oever planten. in het riet huizen verschillende vogels. In de voorzet oevers kunnen vissen en amfibiën hun broed leggen en beschutting van roofdieren zoeken.

De begroeide oevers stimuleren de groei van waterplanten in de vijvers, waterplanten ontbreken namelijk nog flink. Die waterplanten zuiveren het water, en verbeteren ook de kwaliteit door bijvoorbeeld zuurstof toe te voegen aan het water.

Wel vergen de voorzet-oevers extra onderhoud, als je ze met rust zou laten zouden ze namelijk uiteindelijk steeds verder verlanden, en dat is niet de bedoeling. Dat onderhoud wordt gedaan door een aantal betrokken buurtbewoners in de medebeheergroep.

Dit jaar, 2015, wordt een deel van de voorzetoevers rondom het eiland gerenoveerd. Dit valt samen met een herinrichting van het eiland die noodzakelijk werd na de kap van een tiental grote zieke iepen. Op dit blog kunt uy de ontwikkelingen daaromtrent volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s