De achterkant van het Sarphatipark deel 4 : Klimop

Het zal u niet ontgaan zijn dat de afgelopen twee weken een hoveniersbedrijf bezig is geweest met behulp van hoogwerkers de bomen aan de randen van het park te ontdoen van klimop. Met bomen wordt in dit verband alle bomen bedoeld.

Foto: een tot de grond toe van klimop ontdane kaalgeknipte boom.

Imker Oscar Vrij is gevraagd om een reactie op het massale snoeien van klimop in het park. Hier zijn reactie:

In 2012 en de jaren erna leek het goed te gaan met gemeentelijk beleid en bijen in de stad. In het kader van het opstellen van het beheerplan van het Sarphatipark wisten we als bijenwerkgroep de Pijp een belangrijk punt naar voren te brengen: behoud klimplanten in bomen waar deze niet noodzakelijkerwijs verwijderd zou moeten worden. Waarom? Omdat klimop de bomen in het algemeen niet bedreigen, maar ook omdat de najaarsbloei van groot belang is voor vlinders en (wilde) bijen. En een mooi groen vlucht- en nesteloord voor vogels oplevert. Juist in het Sarphatipark, dat een uitstraling als romantisch stadspark heeft, past dus ook het zoveel mogelijk handhaven en stimuleren van klimop in bomen en struiken.

We waren dan ook verheugd toen Quirijn Verhoog als ontwerper in het beheerplan van het Sarphatipark het volgende opnam:

 In veel bomen in beplanting groeit klimop. Over het algemeen zal de Klimop binnen de kroon van de boom blijven en de boom niet verstikken. Soms kan de grote hoeveelheid Klimop een grote verzwaring van de takken geven en daarmee een grote windvanger zijn. Daarom zal goed gecontroleerd moeten worden of de boom dit gewicht aankan en of de Klimop gesnoeid moet worden zodat er geen takken uit zullen breken en de veiligheid gewaarborgd blijft. Het hangt dus ook af van de soort boom waar de klimop in groeit. Om te voorkomen dat de gehele stam omwikkeld wordt door Klimop en hierdoor tijdens een VTA controle onmogelijk is om de stam te inspecteren, zullen opgaande klimoptakken zodanig verwijderd moeten worden dat er 4 à 5 takken op het onderste meter van de stam overblijven. Hoger op de stam mag de klimop gewoon goed vertakken en uitlopen.

 Eindelijk werd er genuanceerd gekeken naar de klimop en verouderde denkbeelden aan de dijk gezet. Dit smaakte naar meer. De gemeente zou een goede partner kunnen worden voor een bijvriendelijk beleid. Ook vanuit de amsterdamse Bijenvereniging zijn we in latere stadia contact gaan zoeken en onze input leveren voor een bijvriendelijk beheer. Hoe zuur is het dan ook dat dit in opdracht van portefeuillehouder Slettenhaar opgestelde beheerplan uit 2017 , nog voor het einde van zijn ambtsterrein met voeten getreden wordt. De klimop wordt momenteel massaal geveld, tot droefenis voor het lot van bijen, vlinders, vogels en mensen.

Oscar Vrij, Imkerij Kabokkel en ex-voorzitter AVBB, ex-imker Sarphatipark

Dat het noodzakelijk was bomen te ontdoen van klimop valt niet te betwisten. Veiligheid gaat voor alles. Maar om dan niet alleen de bomen met klimop in de kroon maar alle bomen langs de randen van het gehele park van klimop te ontdoen is niet alleen volstrekt onnodig en overbodig , het is ook het negeren van een door de raad vastgesteld beheerplan. En waarom alle klimop tot op de grond weggesnoeid moest worden, terwijl het beheerplan daar duidelijke richtlijnen voor aangeeft, is al net zo onbegrijpelijk.

Het beheerplan Sarphatipark gaf aanleiding tot blijdschap bij omwonenden, bezoekers en hen die het park lief is . Een duidelijk en compleet plan , een mooie mix van traditioneel en ecolgisch beheer, met duidelijk omschreven doelen en maatwerk waar nodig. Het is niet alleen triest dat in het beheer het plan blijkbaar niet als leidraad wordt gebruikt, nog triester is dat dit niet de eerste keer was en ook niet de laatste keer zal zijn. Aan ons en aan u de schone taak hier iets aan te gaan doen. Heeft u een idee? ? Laat het ons weten. Reacties kunnen naar onze facebookpagina :                                                           https://www.facebook.com/GroenGemaalDePijp/

Interesse in het Beheerplan Sarphatipark ?  http://zuid.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=292961/type=pdf/Beheerplan_Sarphatipark.pdf

 

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s