De achterkant van het park deel 3 : Onderhoud

Grote projecten versus stabiel basisonderhoud

In november kregen buurtbewoners en omwonenden van het park een brief van het stadsdeel waarin zij werden uitgenodigd aanwezig te zijn op een avond waarop  de plannen met het Sarphatipark uit de doeken werd gedaan. Deze avond was tevens de jaarvergadering van vereniging Sarphatipark, de bewonersvereniging van omwonenden park. De openingszin van de brief liet weten dat het Sarphatipark een onderhoudsbeurt nodig heeft.  Een op het eerste gezicht logische zin en een bevestiging van een gedachte die al langer bij ons heerst. Het gaat niet goed met het park, dat is duidelijk.

Als je deze zin iets anders leest komt er een ander beeld naar voren. Namelijk van een park waar weinig aan gebeurt, waar al jaren sprake is van verwaarlozing, waar geen duidelijk omlijnd plan tbv onderhoud bestaat en waar iedereen eigenlijk maar wat aanrommelt. In 2016 en 2017 werd er niet meer volgens een zichtbaar vastomlijnd plan naar het park gekeken. Het begon met het opheffen van de werkgroep die in gezamenlijkheid naar de staat van het park keek en in 2017 ging het beheer van het park over naar Parken Zuid. In de loop van 2108 overigens bestaat Parken Zuid niet meer maar heet het gewoon beheer Parken. Stadsdelen verdwijnen weet u nog ?

In de plannen voor het park ( voor zover nu bekend ) springen een aantal zaken uit : Er wordt gewerkt aan een grootschalige herindeling van het park . De loop van de paden gaat veranderen, omgeving Heimanspad gaat op de schop waaronder het verdwijnen van het basketbalveld en een panna-veldje, op die plaats komt een natuurspeelplaats voor kinderen, de kleine ingang naast de speeltuin verdwijnt, ligging plantsoenen worden gewijzigd, kortom grootschalige ingrepen die ook grootschalige kosten met zich mee brengen.

wat een entree !

Het basisonderhoudsniveau van het park is bedroevend. Kijk maar eens naar de paden, zij liggen er al jaren beroerd bij. Randen stuk gereden door teveel verkeer  waardoor water niet weg kan. Kijk eens naar het hekwerk bij ingangen zoals aan de vdhelstzijde, doorgerot en vervormd. Kijk naar de bestrating daar , nooit meer aangepakt na werkzaamheden van Waternet in 2016.  Kijk eens naar diverse bosschages zoals bij de picknicktafels en directe omgeving. Waterafvoerputten zijn al tijden verstopt, onderhoud wordt niet gepleegd. Roosters zijn dichtgegroeid. Over het Helofytenfilter en bomen herplant is hier al eerder geschreven.

Terugkomend op de titel van dit stukje : Grote projecten versus stabiel basisonderhoud:  De geplande grote projecten kunnen nog zo mooi zijn , jezelf  afvragen of deze ingrepen de hoge kosten waard zijn net zo zeer. Zou het niet beter zijn  het niveau van onderhoud te verhogen ? Zeker met het oog op de toekomst ? Want mooie plannen ten spijt, de uitgaven die nu gepland staan gaan het toekomstig onderhoud niet verbeteren. Daar is dus geen geld voor. ( voor grotere beelden klik op de foto)

 

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s