De achterkant van het Sarphatipark. Deel 2 : Het helofytenfilter

Vandaag geen verhaal over oeverbeschoeiing, die komt een volgende keer, maar een verhaal over het verleden, heden en toekomst van het  Helofytenfilter.

Aangelegd in 2006 en gelegen in de noordoosthoek, als resultaat van samenwerking tussen Wijkcentrum, Waternet en Stadsdeel Zuid. Het beoogde het bijdragen aan het schoner maken van het vijverwater , het diende een educatief karakter en was het een aanvulling op het al zo gevarieerde aanzicht van het park. Het  paste ook in een opknapbeurt van het park dat werd  bekroond met het in originele staat terugbrengen van het Liefdesbruggetje ter ere van het 125 jarig bestaan van het park in 2009.

Het prachtige en innovatieve ontwerp van het helofytenfilter heette een waardevolle aanvulling in het park, het mocht ook wat kosten. De totale kosten kwamen uit op zo’n 150.000 euro en werd gezamenlijk gedragen door stadsdeel en Waternet.                            So far so good. Met ontwerper en bouwer Ecofyt op de achtergrond en een lijvig onderhoudsplan op papier leek het filter een mooie toekomst tegemoet te gaan.

Hoe anders de praktijk…. Al snel raakte het onderhoud in het slop. Niemand nam het voortouw of voelde zich verantwoordelijk. Het onderhoudsplan werd genegeerd en het lukte de vrijwilligers van het Groen Gemaal, het filter ligt in een deel wat vrijwilligers onderhouden,, steeds minder het filter van achtergebleven slib te ontdoen. De diepere ondergrond van het filter raakte langzamerhand verzadigd met slib waardoor de doorstroom van het water verstoord werd. Het water zakte de bodem niet meer in maar spoelde op sommige plaatsen over de randen. De werking van het filter holde in kwaliteit achteruit.

Het telkenmale luiden van de noodklok in het maandelijks overleg met stadsdeel leverde niets op en het verval greep steeds sneller om zich heen. Het verwijderen van het slib werd zinloos, want tevergeefs, en daarom ook gestopt. Dit verval bereikte zijn hoogtepunt , of zo u wil dieptepunt, met een knap staaltje miscommunicatie tussen Stadsdeel Zuid en Waternet. In de winter van 2105/16 werd de put waar de pomp van het filter hing volgebouwd met nieuwe peilbuizen waardoor er voor de pomp van het filter geen ruimte meer overbleef. Exit pomp, exit aanvoer water filter, exit helofytenfilter.                             Gek genoeg was dit geen aanleiding het noodgedwongen buiten werking stellen van het filter aan te gaan pakken. Stadsdeel nam geen enkel initiatief tot herplaatsen en Waternet zag de noodzaak niet. De bal lag bij het Stadsdeel. En in balspelen heeft het stadsdeel nooit uitgeblonken.

Zo goed en zo kwaad wordt het filter nog wel door de vrijwilligers onderhouden. Boomopslag en brandnetels in het filter uitgestoken,  her en der gesnoeid en wordt jaarlijks een deel van het riet met de zeis gemaaid. Maar het verval gaat verder, de randen rotten weg en in de zomer stinkt het stilstaande water. Het ligt dan vol draadalgen.

Hoe kan dit kun je jezelf afvragen . Hoe kan een investering van 150.000 euro zo snel vervliegen ? Ik heb er een simpele maar ook trieste verklaring voor . Dit incidentele bedrag is al eenmalig uitgegeven, dus niemand heeft er daarna last van. Waar een opdrachtgever/eigenaar wel last van heeft is jaarlijks een bedrag uitgeven aan onderhoud, en dat voor jaren . Dan wordt het structureel. En dan kijkt men liever even de andere kant op. Dat zien we op meer plekken in het park. Vervelend wel is dat het uitsparen van een jaarlijks bedrag aan onderhoud vele malen hoger vroeg of laat terugkomt. Een mooi voorbeeld is het onderhoud aan het Sarphati monument. Ook daar werd de gemeente op kosten gejaagd door jarenlang het onderhoud over te slaan.

Tot slot de vraag hoe nu verder ? Het filter is nu drie jaar buiten gebruik. En al vijf jaar werkt het niet meer naar behoren. Er is geen pomp meer in het gemaal. En hoe is het gesteld met de honderden meters kunststof buizen die het water naar het filter moeten leiden  ?

Afgelopen week werden er door een aannemer verstevigingen aan de randen onder water aangebracht.

Wilt u meer lezen over het hoe en waarom van het filter ? Klik dan boven aan deze pagina in  de zwarte balk op ‘de medebeheergroep’ en vervolgens op ‘rietfilter en heemtuin’.

Advertenties

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s