De achterkant van het Sarphatipark deel 1 : Bomen

Bomen

In een park staan bomen. Zo ook het Sarphatipark. Daar staan flink wat bomen. Hele mooie, hele grote, hele oude en in vele soorten. Veel mensen en dieren houden van bomen. Maar het worden er in rap tempo minder. Het stadsdeel doet namelijk niet aan herplant van bomen in het Sarphatipark. Met uitzondering van een enkele Paardenkastanje aan de rand van het park wordt er al jaren niet aan herplant gedaan. Dode en zieke bomen worden omgezaagd maar er een voor in de plaats terugzetten ? Zo nodig van een andere soort ? Dacht het niet. En bij stormschade ?  Ook daar ontkomt het Sarphatipark niet aan. Maar herplant is een ander verhaal. Bij grote broer Vondelpark, zelfde stadsdeel, hoeft er maar iets om te waaien en ze weten niet hoe snel ze tot herplant moeten overgaan. Maar bij ons blijft het oorverdovend stil.

Zo’n drie (!)  jaar geleden maakte ik al eens een rondje door het park en telde al gauw 20 verdwenen bomen waar niet aan herplant werd gedaan. Het is een bont scala aan boomsoorten : Noorse Esdoorn (Acer platanoides) , Fluweelboom( Rhus typhia), Tulpenboom (Liriodendron), Populier (Populus alba) , Italiaanse populier (Populus nigra italia), Zweedse meelbes ( Sorbus intermedia), Trompetboom (Catalpa), Gewone Esdoorns, Japanse Kers … het zullen er vast nog meer zijn. Naar de reden valt te gissen. Naar de meest voor de hand liggende mag u zelf raden.

Hier ziet u in het midden van de foto de restanten van een Noorse Esdoorn, een drachtplant en voedselplant voor hommels en solitaire bijen. Deze boom stond in de noordoosthoek van het park, begaf het zo’n 4 jaar geleden tijdens een storm. Nooit herplant.

Volgende week deel 2 : Oeverbeschoeiing

Advertenties

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s