Nieuwe bijenkast op Groen Gemaal

IMG_2653Het was op 17 mei j.l. dat de koningin en haar werksters van een bijenvolkje bij de Borgstichting in Haarlem besloten dat het tijd was om een nieuw onderkomen te zoeken. Vol vertrouwen verlieten zij hun oude verblijfplaats, een holle boomstam, om met zijn allen in een tros ergens aan een tak van een boom te gaan hangen en van daaruit te bepalen waar zij zich wilden gaan vestigen. Terwijl de zoekbijen de omgeving aan het verkennen waren, op zoek naar de beste plek, werden zij door een kordate imker uit de boom geschept en was hun tijdelijke verblijfplaats een korf van gevlochten stro. De volgende dag om een uur of twaalf werden ze met zijn allen op een schuine plank gestort. De weg naar boven leidde naar een prachtige houten bijenkast gemaakt door deelnemers van de Borgstichting in Haarlem. Ze deden er ongeveer een uur over om met z’n allen dit nieuwe, zeer geschikte onderkomen te betrekken. Daarna volgde nog een reis in een auto naar het Amsterdamse Sarphatipark. Want daar, in de tuin van het Groen Gemaal, was de plaats van hun nieuwe onderkomen. De kast, een toplattenkast, werd gedoneerd door de Werkgroep OpenTuinendag de Pijp. Zij hadden al eerder een gulle gave gedaan om de bijen van het Groen Gemaal te ondersteunen. De bijen, hun imker en allen die van hun aanwezigheid genieten zijn daar erg blij mee!
Inmiddels is het alweer augustus en hebben de bijen al weer 3 maanden rondgevlogen in het Sarphatipark en de tuinen er omheen. Dus als het u opvalt dat de bloemen dit jaar wel erg talrijk bloeien dan is dat mede mogelijk gemaakt door de bijen op het Groen Gemaal en de werkgroep OpenTuinendag de Pijp!

IMG_2648

De nieuwe kast is een Toplattenkast. Dit is een bijenkast waar de bijen zelf hun raten kunnen uitbouwen en de koningin door de hele kast kan lopen waardoor de bijen zo natuurlijk mogelijk hun gang kunnen gaan. Dit is anders dan bij een regulier bijenkast waarbij de honing in een aparte kast wordt opgeslagen en er meestal kunstraat door de imker wordt gegeven. Hieronder wat foto’s van de nieuwe kast en van het bijvoederen met suikerwater. Het koude en natte weer van de maand augustus maakt dat noodzakelijk.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Nieuwe bijenkast op Groen Gemaal

  1. dieneke zegt:

    Mooi die bijenkast en het verhaal erbij.
    Heel veel succes Ina!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s