Het park, de paden en het verkeer

Het park is toegankelijk voor voetgangers. Ander verkeer is niet toegestaan behalve met een ontheffing of vergunning. Auto’s in welke vorm dan ook, vrachtwagens, brommers, motoren, canta’s en fietsen niet. Veel mensen staan er eigenlijk niet bij stil, maar weten het natuurlijk wel. Er staan gewoon borden bij iedere ingang met de geldende verkeersregels. Er bestaan geen excuses voor het niet zien van de verkeersborden. Dat verbod op gemotoriseerd verkeer  lijkt ons wel logisch.                                                                                                Een hoogwerker het park in om te snoeien is logisch maar het schoonmaken van de vijver kan ook zonder een wagen op het gras. Aannemers, waternet, onderhoudslui, reiniging, reclassering,openbare ruimte, politie, noem maar op. Al is politie soms een twijfelgeval. Met de auto patrouilleren komt echt wat geforceerd over, een agent op een motor? Tsja…die heeft wel uitstraling en z’n nut zeker bij overlast en er gaat een preventieve werking van uit. Met politie op een brommer of fiets wordt het al problematischer. Een fiets kan aan de hand mee,  ja dus. Maar een agent op een brommer? Ik zou nee zeggen. punt. En al dat gemeentelijk verkeer dan? Ook dat kan anders georganiseerd en zij zijn zeker niet zorgvuldig met het park.

Moeilijk is het met fietsen of beter gezegd fietsers. Het is al zo gewoon geworden dat het soms lijkt alsof de paden in het park opgenomen zijn in een stadsfietsroute. Maar wat is nou eigenlijk het bezwaar tegen fietsen ? Het antwoord is eigenlijk hetzelfde als vragen wat er op tegen is om te fietsen op het trottoir, toch ?

De paden en hun belastbaarheid

Een onderbelicht bezwaar tegen verkeer in het park is dat de paden er niet op berekend zijn.

insporing door fietsen

insporing door Reiniging Stadsdeel Zuid

Bovenstaande foto’s laten zien dat zien. Niet voor auto’s maar ook niet voor brommers en fietsen. De paden zijn bedekt met een soort leemlaag die slecht bestand is tegen bandendruk. Net als gras overigens. Dus niet alleen van gemotoriseerd verkeer maar ook van fietsen en brommers. Ik heb een aantal foto’s gemaakt van de paden in het park om dit te illustreren. Het is tegelijk een pleidooi voor een park van en voor voetgangers. Dat zullen de ouders en kinderen in de speeltuin denk ik ook fijner vinden. Want daar zoeven steeds vaker fietsers langs, gelanceerd door het aflopende pad, zonder besef van gevaar en overigens gewoon daar waar het verboden is. Nog steeds.

Advertenties

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s