Bijennieuws

Deze week eindelijk een paar lekkere zonnige dagen.

Het hele park leeft op, overal mensen te zien die genieten van het mooie weer. Ook onze bijtjes zijn nu weer uit hun winterslaap. Ze waren deze week heel actief bezig.

Onze imker vertelde ons dat de bijen, als ze na de winter weer uit de korf komen, beginnen met zich te oriënteren. Ze kijken om zich heen en vragen zich af: “Waar zijn we?” Weten ze dat eenmaal dan kunnen ze van grote afstanden zonder enig probleem de korf weer terugvinden. Je mag als imker de korf dan niet meer een klein stukje verplaatsen, dan raken ze in de war…

En dan gaan ze beginnen met het zoeken naar eten. De hele winter hebben ze niets kunnen verzamelen, de voorraadkast is leeg. Want ik zei ‘winterslaap’, maar dat klopt niet helemaal, de bijen zijn wel in rust, maar ze houden de kast op temperatuur. En ze verbruiken dus energie in de winter.

Die etenswaar is nu vooral stuifmeel, die ze gaan halen op wat nu bloeit. De 1e bloeiende crocusjes in het park, bloeiende narcissen, maar die niet alleen, want dan zouden ze snel verhongeren. Vooral bloeiende bomen: wilgekatjes bijvoorbeeld zijn nu erg belangrijk.

Het gaat niet best met de bijen in Nederland. Zembla had gisteravond (12 maart) een uitzending over de bijensterfte. Dertig procent van de bijen overleeft de winter niet. Dat hoort maar tien procent te zijn. Dat is dus verontrustend hoog. Meningen over de oorzaak van de sterfte zijn verdeeld, ziektes, parasieten, maar ook nieuwe insecticiden worden als oorzaak genoemd. Bijen zijn heel belangrijk, want ze zijn de voornaamste bestuivers van allerlei planten, ook planten die voor ons voedsel nodig zijn, zoals appels, pompoenen etc.

Maar gelukkig hebben die van ons het dus wel gered.

Advertenties

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in bijen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s