Dode vissen

Een bezoekster meldde dat er veel dode vissen in het water dreven. Zaak om die meteen weg te halen, het gaat stinken en is ook niet goed voor de eenden. Gek genoeg taalden de reigers er niet naar.

Meestal merk je er als bezoeker niets van maar er zit dus veel vis in de vijver, en veel grote vis.

Nicole is meteen begonnen met opruimen. Dit is een van de laatste vissen die hij uit het water haalde, op dinsdagmiddag 4 januari.

karper

Het gaat om een karper. Karpers zijn hier ooit uitgezet, door de hengelsportvereniging. Ze kunnen in principe heel oud worden. Er wordt veel gevoerd in het park, vanaf het Liefdesbruggetje voeren mensen de eenden, de karpers laten zich het brood ook goed smaken. Vandaar dat ze zo groot en goed doorvoed zijn.

Nog een foto van de opgehaalde vis. Het zijn bijna allemaal van deze kanjers. Verder nog een brasem.

En hoe kan dat nou, dat de vis nu doodgaat?

De vissen hebben zuurstof nodig. Onder water gaat hun ademhaling door, en er zitten er veel. Maar het ijs sluit het water van de lucht af. Er ligt nu ook sneeuw op het ijs, daardoor komt er geen licht meer doorheen. De planten in het water (ook de kleine plantjes, het plankton) hebben licht nodig om te overleven. Zonder licht gaan ze dood, en gaan verrotten. Ze produceren geen zuurstof meer, maar verbruiken het. De zuurstof wordt ook nog verbruikt door wat er nog meer in het water zit: eendenpoep, broodresten etc. En door de baggerlaag, waar ook stoffen in zitten die rotten. Normaal hebben de vissen daar niet zo’n last van, maar nu werd het dus te veel.

Zie ook: http://www.ahv.nl/nieuws/52/Vissterfte.aspx

Advertenties

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in sneeuw en ijs, vissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s