Eenden voeren

Het is een klassieker, de eendjes voeren in het park. Vooral ook met kinderen.

De vogels komen naar je toe, en je hebt contact met ze. Het lijkt alsof je ze er een plezier mee doet, maar het is niet altijd even gezond voor de dieren.  Ook voeren mensen soms op zo’n manier, dat ze de vogels en het park ermee schaden.

Daarom is de GGD dit jaar een campagne “Anders Voeren”begonnen. Ze hebben folders uitgebracht waarin ze tips geven over hoe je wel of niet kan voeren. Voor het Sarphatipark ook heel belangrijk, want er wordt véél gevoerd. Vandaar hier een samenvatting.

1.       Slecht voedsel geeft ongezonde dieren

Zoals voor mensen geldt dat je ziek wordt als je alleen frites eet, geldt dit ook voor dieren. Een eend hoort van nature geen brood te eten. Dieren hebben het juiste voedsel nodig om gezond te blijven en gezonde jongen groot te brengen. Er zitten veel meer voedingsstoffen in insecten en groenvoer, dan in brood of patat.

2.       Minder bewegen geeft ongezonde dieren

In de natuur zijn vogels een groot deel van de dag bezig met voedsel zoeken. Door het vele voeren in het park hoeven ze dit niet meer te doen. Ook voor dieren is dit niet goed. Beweging is goed voor de ontwikkeling van botten, spieren, uithoudingsvermogen en weerstand tegen ziektes.

3.       Gezonde dieren zorgen voor een gezonde omgeving

Door het voeren krijg je heel veel dieren op een te kleine plek. Zo ontstaat overbevolking! Teveel dieren op een te kleine plek leidt tot agressief gedrag tussen de dieren. Bij eenden is dat vooral in de lente te zien. Ook is er grotere kans op ziekte onder de dieren. Bij veel voeren kunnen de vogels het voer niet meer op, en voer je dus gelijk de ratten. Het water raakt vervuild door de eendenpoep. En de beplanting ondervindt schade van de vele eenden. Kijk maar hoe kaal de plekken zijn waar altijd veel eenden zitten.

lekkere boomblaadjes foto: Karin Kracher

Voeren mag, maar wel anders!

●      Voer eenden liefst geen brood, maar geef ze groenvoer (bijvoorbeeld sla of andijvie)

●      Voer duiven geen brood, maar granen en maïs

●      Voer kleine hoeveelheden tegelijk! Blijf erbij tot het op is, en laat geen grote hoeveelheden eten op het grasveld liggen.

Voeren in de zomer en winter

In de zomer hoeven dieren in principe niet bijgevoerd te worden. Als je toch wilt voeren, geef dan kleine hoeveelheden. Als het vriest mogen dieren wel met mate bijgevoerd. Geef dan natuurlijk passend voedsel.

Advertenties

Over sarphatipark

In het Sarphatipark zit het GroenGemaal, een Ecologisch Ruilcentrum, waar je planten kunt ruilen of kopen en hulp of advies bij allerhande tuinklussen kunt krijgen. Ook kan je compost voor de geveltuin ophalen. Verder is er een groep bewoners actief in het medebeheer van het park. Wil je ook betrokken raken bij het medebeheer van buurtgroen, neem contact met ons op.
Dit bericht werd geplaatst in vervuiling, vogels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eenden voeren

  1. Jonas zegt:

    Het is ongelooflijk wat er in Oost ter hoogte van de Middenweg allemaal gevoerd wordt. Complete pannen met spaghetti, cous cous, Turkse broden, taart, witte broden en ga zo maar verder. Ondertussen zie ik de ratten als het nacht wordt ook vrolijk mee scharrelen. Toen ik hier iemand laatst een tip over wilde geven ging deze persoon gelijk in de verdediging en met een houding van; “bemoei je met je eigen zaken ik doe waar ik zin in heb’.
    Met de ratten komt de pest ook weer terug. De zwarte rat is in opkomst en dringt steeds vaker het stadsleven binnen. Het zal wel geen middeleeuwen worden maar als zo’n rattenvlo een keer via een huiskat het huis in komt en een kind bijt en het kind de pest oploopt dan wordt Amsterdam misschien weer wakker. Ook de gemeente is erg laks in deze. Nergens staan borden met; ‘niet voeren’ en uitleg waarom er niet gevoerd moet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s